Нестле България бе отличена с престижна награда в категорията „Инвеститорв човешкия капитал и условията на труд“

На 26 февруари по време на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Нестле България бе отличена с награда в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“. Компанията получи престижното отличие за усилията, които влага в насърчаването на младежката заетост в страната с инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“.

За да спомогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Нестле пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за млади хора на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. До момента 11 832 младежи в Европа са започнали работа или стаж в рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“. В България компанията се ангажира да предостави възможности за работа и стаж на 330 млади хора за същия период. До момента над 200 младежи са намерили своето място в компанията и са част от Нестле България.

"Ние в Нестле вярваме, че помагайки на младите хора се грижим за бъдещето. Това е наша отговорност и аз бих искал да кажа едно голямо благодаря на всички партньори за подкрепата и успешното сътрудничество. Днес, няколко години след като поехме ангажимент да работим съвместно за справяне с младежката безработица, сме щастливи да заявим, че изпълнихме успешно плановете си. Вярваме, че активните партньорства както от страна на бизнеса, така и от страна на институциите, са решението и ние ще продължаваме да работим усилено в тази посока“, коментира Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България.

За стартирането на втория етап на инициативата, а именно “Алианс за младежта”, Нестле обедини усилията си с още 200 компании, като поетите ангажименти от страна на партньорите ще доведат до създаването на над 100 000 нови възможности за младите хора в Европа. България е една от държавите, които взимат активно участие в тази инициатива. Нестле България и партньорите на компанията в страната се ангажираха да разработят редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж, като по този начин им помогнат да се реализират на пазара на труда. В допълнение компаниите насърчават своите служители да съветват младежите как да се подготвят за работа, предлагайки практически насоки за изготвяне на автобиографии и съвети какво е важно при явяване на интервю за работа. Обединението „Алианс за младежта“ насочва усилията си към осигуряване на работа на младите хора, независимо от степента на тяхното образование и вида на предпочитаната кариера.

В надпреварата, чиято цел е да популяризира добрите практики на компаниите и да поощри фирмите да развиват активна социална политика, се включиха 71 компании с общо 112 проекта. Победителите и финалистите в най-престижния конкурс в областта на корпоративната социална отговорност в България, бяха наградени лично от министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев и посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс.